Πρόσφατα Θέματα

» SRT (Spiritual Response Therapy)
Τρι Μαϊος 15, 2018 10:32 am από Silvi

» You're a WHITE WITCH
Πεμ Μαϊος 10, 2018 2:38 pm από alexandra519

» Καλώς σας βρήκα!
Πεμ Μαϊος 10, 2018 4:58 am από Ophelia.

» Αριθμολογία σχέσης και ταρώ
Πεμ Μαϊος 10, 2018 4:53 am από Ophelia.

» Προσωπική χρονιά
Πεμ Μαϊος 10, 2018 4:07 am από Silvi

» Τι τύπος Μάγου/ Μάγισσας είσαι;;;
Τετ Μαϊος 09, 2018 3:15 pm από Λίλιθ

» Δρακόντιο ρίξιμο Χαρτιών
Τρι Μαϊος 08, 2018 3:23 pm από Ophelia.

» Καλοως όρισα...
Κυρ Μαϊος 06, 2018 4:21 am από Ophelia.

» Άνθρωπος Σκιά.
Πεμ Μαϊος 03, 2018 2:25 pm από Ophelia.


O Τροχός του Dharma

Μοιραστείτε
avatar
Witcher
Admin
Admin

Άντρας Τοξότης Τίγρης
Φήμη : 6
Ημερομηνία εγγραφής : 28/06/2010

O Τροχός του Dharma

Δημοσίευση  Witcher Την / Το Τετ Ιουν 22, 2016 11:29 am

Στα σανσκριτικά “Dharmachakra”, είναι ένα από τα παλαιότερα σύμβολα του Βουδισμού. Ανά τον κόσμο, χρησιμοποιήθηκε για να αντιπροσωπεύσει τον Βουδισμό με τον ίδιο τρόπο που ο Σταυρός αντιπροσωπεύει τον Χριστιανισμό ή όπως το Άστρο του Δαυίδ αντιπροσωπεύει τον Ιουδαϊσμό. Το σύμβολο αποτελεί ένα από τα “8 Ευοίωνα Σύμβολα” του Βουδισμού. Προέρχονται από την Ινδική εικονογραφία. Στις μέρες των Παλιών, τα σύμβολα αυτά χρησιμοποιήθηκαν στις στέψεις των βασιλιάδων. Σύμφωνα με τον θρύλο, τα σύμβολα αντιπροσωπεύουν τις δωρεές που οι θεοί έκαναν στον Βούδα για την Φώτιση του. Τα 8 Σύμβολα είναι: το Παρασόλι, τα 2 Χρυσά Ψάρια, το Κέλυφος του Κοχυλιού, ο Λωτός, το Λάβαρο της Νίκης, το Βάζο, ο Τροχός Dharma, Ο Αιώνιος Κόμπος.

“Dharma” είναι μια λέξη που χρησιμοποιούν συχνά οι Βουδιστές. Είναι το Δεύτερο Πετράδι από τα “Τρία Πετράδια” (Buddha, Dharma, Sangha). Η λέξη συχνά ορίζεται ως “οι διδαχές του Βούδα”, αλλά δεν είναι μια ταμπέλα του Βουδιστικού δόγματος. Είναι κάτι πολύ παραπάνω. Προέρχεται από τις αρχαίες θρησκείες της Ινδίας και βρίσκεται στις διδαχές του Τζαϊνισμού ( θρησκεία της Ινδία και ιδρυτής της είναι ο Κύριος Ρισάμπα, μια πιθανή μορφή μετεμψύχωσης του θεού Βισνού) και του Ινδουισμού καθώς και στον Βουδισμό. Η λέξη “dharma” σημαίνει πιθανά “Φυσικός Νόμος”. Η ρίζα της λέξης “dham”, σημαίνει “διατηρώ” ή “υποστηρίζω”. Με την ευρεία έννοια, κοινό σε πολλές θρησκευτικές παραδόσεις, το “dharma” είναι αυτό που διατηρεί την φυσική τάξη στο σύμπαν. Επίσης υποστηρίζει την πρακτική αυτών που βρίσκονται σε αρμονία με αυτό. Σε ορισμένες Ινδουιστικές παραδόσεις, η λέξη σημαίνει “Ιερό Καθήκον”.

Ο παραδοσιακός Τροχός είναι ένας τροχός κάρου με ποικίλο αριθμό ακτινών. Μπορεί να είναι σε διάφορα χρώματα, αν και το πιο σύνηθες είναι το χρυσό. Στο κέντρο του, ορισμένες φορές, υπάρχουν τρία σχήματα που στροβιλίζονται μεταξύ τους, ενώ άλλες βρίσκεται στη θέση τους το Γιν-Γιανγκ, άλλος τροχός ή ένας κενός κύκλος. Ο Τροχός έχει τρία βασικά μέρη. Το κέντρο, το σκελετό και τις ακτίνες. Με το πέρας των αιώνων, διάφοροι δάσκαλοι και παραδόσεις έχουν αποδώσει ποικίλες ερμηνείες για το κάθε μέρος του Τροχού, αλλά για να μπορέσει να τα εξηγήσει κάποιος όλα θα χρειαστεί εγκυκλοπαίδειες. Αλλά έχουν κάποιες κοινές ερμηνείες που βοηθούν στην κατανόηση του συμβόλου.

Ο Κύκλος, το σχήμα του Τροχού, αντιπροσωπεύει την τελειότητα του Ντάρμα, στις διδαχές του Βούδα. Ο σκελετός αντιπροσωπεύει την στοχαστική συγκέντρωση και προσοχή, τα οποία συγκροτούν την πρακτική. Το κέντρο του Τροχού αντιπροσωπεύει την ηθική πειθαρχία. Οι τρεις στρόβιλοι που συχνά εμφανίζονται στο κέντρο, ορισμένες φορές λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν τους Τρεις Θησαυρούς ή τα Τρία Πετράδια. Μπορεί να συμβολίζουν και την χαρά.

Αλλά οι ακτίνες του Τροχού σημαίνουν διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με τον αριθμό τους. Όταν έχει 4 ακτίνες (σπάνια), συμβολίζουν τις 4 Ευγενής Αλήθειες ή τους 4 Διαλογισμούς. Όταν έχει 8 ακτίνες, συμβολίζει το Οκταπλό Μονοπάτι. Είναι το πιο σύνηθες στον Βουδισμό. Όταν έχει 10 ακτίνες, αντιπροσωπεύει τις 10 Κατευθύνσεις, δηλαδή το “Παντού”. Όταν έχει 12 ακτίνες, αντιπροσωπεύει τις “12 Σύνδεσμοι των Εξαρτημένων Πηγών”* (Ο Βούδας είπε πως υπάρχουν 12 σύνδεσμοι στην “αλυσίδα” των Εξαρτημένων Πηγών. Οι Εξαρτημένες Πηγές ή Προελεύσεις, είναι βουδιστική διδασκαλία πάνω στο πως τα πράγματα “φαίνονται να είναι, είναι και παύουν να είναι”. Σύμφωνα με την διδασκαλία αυτή, κανένα φαινόμενο ή ον δεν υπάρχει ανεξάρτητα από άλλα όντα και φαινόμενα. Οι 12 Σύνδεσμοι δείχνουν πως οι Πηγές “λειτουργούν”. Κανένας Σύνδεσμος δεν είναι πρώτος, καθώς η αρίθμηση μπορεί να ξεκινήσει από οπουδήποτε). Όταν έχει 24 ακτίνες, αντιπροσωπεύει τους 12 Συνδέσμους που αναφέρθηκαν πριν και τους 12 Συνδέσμους Απελευθέρωσης.** Όταν έχει 31 ακτίνες, αντιπροσωπεύει με τα 31 Πεδία Υπάρξης από την αρχαία Βουδιστική Κοσμολογία.

“Το γύρισμα του Τροχού του Dharma” είναι μια μεταφορά για την διδασκαλία του Ντάρμα από τον Βούδα στον κόσμο. Στη Μάχαγιανα, λέγεται ότι ο Βούδας γύρισε τον Τροχό 3 φορές. Την πρώτη φορά ήταν το κήρυγμα στο πάρκο των ταράνδων, μετά την Διαφώτιση του Βούδα. Εδώ εξήγησε και τις 4 Ευγενής Αλήθειες. Η δεύτερη φορά ήταν με την παρουσίαση της διδασκαλίας της τελειότητας της σοφίας, στη φύση του κενού (sunyata). Την τρίτη φορά ήταν η παρουσίαση του δόγματος της Φύσης του Βούδα.




* Οι 12 Σύνδεσμοι είναι:
1.Avidya (Άγνοια)
2.Samskara (Οικειοθελής Δράση/Σχηματισμός/Παρόρμηση)
3. Vijnana (Συνείδηση)
4. Nama-rupa (Όνομα και Μορφή)
5. Sadayatana (Ικανότητες και Αντικείμενα?)
6. Sparsha (Επαφή)
7.Vedana (Αίσθηση)
8. Trishna (Όρεξη/Επιθυμία)
9. Upadana (Άπληστο και εξαρτημένος νους)
10. Bhava (Πρέπων/Κολακευτικό)
11.Jati (Γέννα)
12. Jara-maranam (Γηρατειά και Θάνατος)

** O Βούδας σκέφτηκε να διασκορπίσει τα 24 χαρακτηριστικά του Βουδιστή ακόλουθου, τα οποία αντιπροσωπεύονται από τις 24 ακτίνες του Τροχού Dharma (Ashoka Chakra). Αυτά είναι:
1. Αγάπη
2. Κουράγιο
3. Υπομονή
4. Ειρήνη
5. Μεγαλοψυχία
6. Καλοσύνη
7. Πίστη
8. Ευγένεια
9. Ανιδιοτέλεια
10. Αυτοέλεγχος
11. Αυτοθυσία
12. Ειλικρίνεια
13. Ηθική
14. Δικαιοσύνη
15. Έλεος
16. Χάρη
17. Ταπεινότητα
18. Πιστός
19. Συμπάθεια
20. Πνευματική Γνώση
21. Συγχώρεση
22. Τιμιότητα
23. Αιωνιότητα
24. Ελπίδα


_________________
Dinle kalp sesini

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Σαβ Ιουν 23, 2018 2:54 pm