Bluetooth o Μεσαιωνικός Βασιλιάς

Μοιραστείτε
avatar
Witcher
Admin
Admin

Άντρας Τοξότης Τίγρης
Φήμη : 6
Ημερομηνία εγγραφής : 28/06/2010

Bluetooth o Μεσαιωνικός Βασιλιάς

Δημοσίευση  Witcher Την / Το Τετ Ιουν 22, 2016 11:48 am

Ο Χάραλντ Α΄ “Κυανόδους” Γκόρμσεν, ήταν ο Βασιλιάς της Δανίας, γιος και διάδοχος του Γκορμ του “Γηραιού/Παλαιού” και της Θύρα Ντάνεμποντ. Το προσωνύμιο του πήρε, σύμφωνα με μια εκδοχή, από το μπλε χρώμα ενός δοντιού του, ενώ σύμφωνα με άλλες εκδοχές, γιατί ήταν πολύ φιλειρηνικός και απέφευγε τις συγκρούσεις. Η χρονιά που γεννήθηκε είναι άγνωστη αλλά πιστεύεται από κάποιες πηγές ότι πέθανε περίπου το 980 στο Τζομσμποργκ, χτυπημένος από βέλος του Πάλνατοκ, ο οποίος ήταν ταγμένος με το μέρος του επαναστάτη γιου του Σβεν. Άλλες πηγές τον θέλουν να πέθανε το 986-987.

Ανήγειρε τους δυο Μεγάλιθους του Γιέλινγκ προς τιμή των γονιών του. Σύμφωνα με την ρουνική επιγραφή πάνω στους Μεγάλιθους, είναι μια περίληψη της βιογραφίας του: “Ο Βασιλιάς Χάραλντ πρόσταξε αυτά τα μνημεία να γίνουν προς τιμήν του Γκορμ, του πατέρα του και της Θύρα, της μητέρας του. Ο Χάραλντ που κέρδισε όλη την Δανία και την Νορβηγία και γύρισε τους Δανούς στον χριστιανισμό”. Οι πρόγονοί του, αν και είχαν γνωρίσει τον χριστιανισμό αιώνες πριν, απέφευγαν να βαπτιστούν χριστιανοί και διατηρούσαν την παγανιστική τους θρησκεία, ενώ ο πατέρας του ήταν ακόλουθος του θεού Όντιν. Η δε μητέρα του ήταν χριστιανή και ήταν εκείνη που από παιδική ηλικία τον έκανε να αποβάλλει την Παλαιά Θρησκεία και να ασπαστεί τον χριστιανισμό.

Περίπου το 950, παντρεύτηκε την Γκίριντ Όλαφσντότιρ και μαζί της έκανε την Θύρα Χάραλντσντάτερ (Θύρα η Κόρη του Χάραλντ) η οποία αργότερα παντρεύτηκε τον Στίρμπγιορν τον Δυνατό. Το 960 περίπου, γεννήθηκε ο επαναστάτης γιος του ο Σβεν ο Πηρουνογένης. Σε κάποιες αναφορές θεωρείται νόθος γιος του Χάραλντ. Ένα χρόνο μετά, το 961 γεννήθηκε ο Χάακον και αργότερα η Γκιουνχίλντε η οποία παντρεύτηκε τον Πάλιγκ, τον Γιαρλ και τον Εάλντορμαν του Ντέβονσάϊρ. Με τον τελευταίο λέγεται ότι πέθαναν μαζί στην Σφαγή της St. Brice, τον Νοέμβριο του 1002. Ο δεύτερος του γάμος έγινε το 970, με την κόρη του Μίστιβιρ, Θόρα ή Τόβα, η οποία έκανε το Μεγάλιθο Σιόντερ Βίσινγκ προς τιμήν της μητέρας της.

Στις μέρες όμως, το όνομα του Δανού Βασιλιά συνδέθηκε με την τεχνολογία “Bluetooth”. Η τεχνολογία αυτή υποτίθεται πως δεν θα είχε αυτό το όνομα. Η αρχή έγινε το 1996, όταν μια ομάδα γνωστών εταιρειών όπως η Intel, Ericsson, Nokia και ΙΒΜ (προστέθηκε αργότερα), αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια μοναδική ασύρματη εφαρμογή. Κάθε εταιρεία ασχολήθηκε με ένα κομμάτι, αναπτύσσοντας την δική της τεχνολογία. Όταν ήρθε η ώρα της ονομασίας αυτή της εφαρμογής, κανένα δεν ήταν εντυπωσιακό. Μέχρι που στο τραπέζι έπεσε το όνομα ενός Σκανδιναβού βασιλιά του Μεσαίωνα.

Ένα βράδυ του καλοκαιριού του 97’ λοιπόν, ο μηχανικός της Intel, Τζιμ Καρντάς βγήκε για ποτό σε κάποιο μαγαζί του Τορόντο, με τον μηχανικό της Ericsson Σβεν Μάτισον, σε μια περίοδο όπου και οι τρεις εταιρείες πάλευαν για να τελειοποιήσουν την εφαρμογή. Εκείνη τη μέρα υπήρξε μια αποτυχία σε έναν διαγωνισμό που είχε διεξαχθεί νωρίτερα για ένα συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σύστημα. Ο Καρντάς δούλευε πάνω σε ένα πρόγραμμα ονόματι “Business RF” της Intel, ενώ ο Μάτισον δούλευε σε παρόμοια τεχνολογία της Ericsson, το “MC Links”. Και η Nokia είχε αντίστοιχο πρόγραμμα, αλλά ο δικός της μηχανικός δεν ήταν παρόν το βράδυ εκείνο.

Μιλώντας οι δυο τους για ιστορία, ο Μάτισον ανέφερε ότι είχε διαβάσει ένα βιβλίο όπου περιέγραφε τα ταξίδια των Δανών πολεμιστών κάτω από την κυριαρχία του Βασιλιά Χάραλντ. Το ίδιο βράδυ ο Κάρντας, πήγε σπίτι και διάβασε ένα βιβλίο με τίτλο «Οι Βίκινγκς» του G. Jones, το οποίο συμπτωματικά, είχε παραγγείλει πριν το ταξίδι του στο Τορόντο για τον διαγωνισμό. Σκέφτηκε ότι το προσωνύμιο του Χάραλντ ήταν ένα καλό κωδικό όνομα για το πρόγραμμα. Δημιούργησε μια παρουσίαση στο PowerPoint και το παρουσίασε στην ομάδα. Ένα από τα ονόματα που ακούστηκαν ήταν και το “Φλιρτ” καθώς οι συσκευές έρχονται σε επαφή χωρίς να αγγίζουν η μία την άλλη. Αλλά τελικά επέλεξαν το όνομα “Bluetooth”.

Το επόμενο ζήτημα που έπρεπε να λύσουν ήταν το logo της εφαρμογής. Την λύση την έδωσε και πάλι η Ιστορία, και συγκεκριμένα αυτή του Χάραλντ. Το logo είναι στην ουσία συνδυασμός των δυο αρχικών του βασιλιά. Ένας συνδυασμός ρούνων. Ο Ρούνος "Hagall" (“H” για το “Harald”) και o Ρούνος "Berkanan" (“B” για το “Blatonn” (Bluetooth)). Όταν τα ενώσεις και τα βάλεις επάνω σε μπλε φόντο, βγαίνει το πλέον διάσημο logo του Bluetooth. Και όλα είχαν να κάνουν με έναν καλό βασιλιά και το φαινομενικά παράξενο δόντι του_________________
Dinle kalp sesini

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τρι Δεκ 18, 2018 1:51 pm