Πρόσφατα Θέματα

» SRT (Spiritual Response Therapy)
Τρι Μάης 15, 2018 10:32 am από Silvi

» You're a WHITE WITCH
Πεμ Μάης 10, 2018 2:38 pm από alexandra519

» Καλώς σας βρήκα!
Πεμ Μάης 10, 2018 4:58 am από Ophelia.

» Αριθμολογία σχέσης και ταρώ
Πεμ Μάης 10, 2018 4:53 am από Ophelia.

» Προσωπική χρονιά
Πεμ Μάης 10, 2018 4:07 am από Silvi

» Τι τύπος Μάγου/ Μάγισσας είσαι;;;
Τετ Μάης 09, 2018 3:15 pm από Λίλιθ

» Δρακόντιο ρίξιμο Χαρτιών
Τρι Μάης 08, 2018 3:23 pm από Ophelia.

» Καλοως όρισα...
Κυρ Μάης 06, 2018 4:21 am από Ophelia.

» Άνθρωπος Σκιά.
Πεμ Μάης 03, 2018 2:25 pm από Ophelia.


Τύποι Μαγείας

Μοιραστείτε
avatar
Witcher
Admin
Admin

Άντρας Τοξότης Τίγρης
Φήμη : 6
Ημερομηνία εγγραφής : 28/06/2010

Τύποι Μαγείας

Δημοσίευση  Witcher Την / Το Τετ Αυγ 16, 2017 3:30 pm

Παρόλο που η Μαγεία από μόνη της είναι Ουδέτερη, συχνά οι Μάγοι και οι Μάγισσες την διαχωρίζουν σε Καλή ή Λευκή Μαγεία και σε Κακή ή Μαύρη Μαγεία. Αυτοί οι διαχωρισμοί είναι φυσικά υποκειμενικά. Τρεις είναι οι κύριες κατηγορίες της Μαγείας.

- Χαμηλή Μαγεία: είναι η μαγεία η οποία έχει να κάνει με τους νόμους της Φύσης και τον έλεγχο των δυνάμεων της Φύσης, όπως είναι τα Στοιχεία.
- Μεσαία Μαγεία: είναι η μαγεία η οποία έχει να κάνει με τους νόμους των ανθρώπων στον Μικρόκοσμο, και πως μπορεί κάποιος να επηρεάσει τον Μικρόκοσμο.
- Υψηλή Μαγεία: είναι η μαγεία η οποία έχει να κάνει με τους παγκόσμιους νόμους του Μακρόκοσμου και πως μπορεί να επηρεαστεί. Στην αρχαιότητα, η Θεουργία ανήκε στην κατηγορία αυτή.

Πέρα από αυτές τις βασικές κατηγορίες, η Μαγεία διακρίνεται σε διάφορους τύπους ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει το καθένα.

- Γκρι Μαγεία: (Όπως αναφέρθηκα σε απάντηση σε άλλο ερώτημα) η Γκρι Μαγεία είναι ένα είδος μαγείας το οποίο ηθικά είναι διφορούμενο και υποκειμενικό στη φύση του. Δηλαδή, αν εκτελέσει κάποιος μια κατάρα, θεωρείται μορφή Μαύρης Μαγείας από τη μια πλευρά, αλλά αν είναι για να σταματήσεις ένα κακό, τότε το πεδίο της Γκρι Μαγείας το θεωρεί δικαιολογημένο και πολύ πιθανά να το τοποθετήσει ως μορφή Λευκής Μαγείας. Στους Παλαιούς Χρόνους, η ηθική χρήση της Μαγείας ήταν συχνά διφορούμενη. Οι κατάρες τότε χρησιμοποιούνταν ενάντια στους εχθρούς και τους αντίζηλους, σαν υπερφυσικά μέσα όπου μπορούσαν να πάρουν την εκδίκηση τους και να έχουν το πλεονέκτημα.

- Λευκή Μαγεία: Από τα πιο γνωστά είδη Μαγείας. Χρησιμοποιείται για να επιτευχθούν θετικοί σκοποί, όπως είναι η θεραπεία, ευλογία, καλοτυχία και γονιμότητα. Η Λευκή Μαγεία μπορεί να συμπεριλάβει όποια μορφή Μαγείας αρκεί να είναι για θετικούς και ευεργετικούς σκοπούς.

- Μαύρη Μαγεία: η μαγεία αυτή χρησιμοποιείται για κακόβουλους και μοχθηρούς σκοπούς, όπως το να προκαλέσει κάποιος κακό ή να σκοτώσει. Σύμφωνα με τη παράδοση, το είδος αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια δαιμονικών οντοτήτων. Ένας ορισμός που αποδίδεται σε αυτό το είδος είναι "Goetia" ή "Goetic Magic" (η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "Γοητεία" και ήταν ορισμός μαγείας στον Ελληνο-ρωμαϊκό κόσμο).

O Γάλλος αποκρυφιστής, συγγραφέας και Τελετουργικός Μάγος, Ελιφάς Λεβί, ορίζει την Μαύρη Μαγεία ως "... Η Μαύρη Μαγεία μπορεί να χαρακτηριστεί ως η τέχνη της πρόκλησης τεχνητής μανίας στον εαυτό μας και σε άλλους, αλλά είναι επίσης πάνω από όλη την επιστήμη της δηλητηρίασης...". Ο Βρετανός ποιητής και λόγιος Μύστης, Άρθουρ Έντουαρτ Ουέϊτ, ορίζει την Μαύρη Μαγεία ως η τέχνη της χρήσης λέξεων και ονομάτων δύναμης για "άνομες πράξεις" και ως "το πεδίο εφιάλτη και αυταπάτης, ωστόσο αρκετά φαινομενικό στα αποτελέσματα του".  Εμπλέκει την επικοινωνία με δαίμονες και σκοτεινά πνεύματα για υλιστικές αποδοχές ή για βλαβερούς σκοπούς. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

"[...]δεν είναι για να εξαγριωθεί ο Θεός με τα ενδιαφέροντα του διαβολισμού, αλλά για απόκτηση δύναμης και αγνότητας από ψηλά για έναν πιο επιτυχή έλεγχο των Σκοτεινών Πνευμάτων, και αυτά τα αποκτήματα είναι ανεξάρτητα αν ο σκοπός του χειριστή είναι διαφορετικά νόμιμο ή όχι…
[...] η αναγνώριση και επίκληση του Θεού από την Μαγεία Γοητείας, δεν είναι η Θεμελιώδης Αρχή του Κακού, όπως ο μύθος του μοντέρνου Σατανισμού πιστεύει, αλλά είναι "η τρομερή και σεβάσμια Θεότητα" που κατέστρεψε τη δύναμη των επαναστατημένων αγγέλων, ο Ιεχωβάς των Εβραϊκών τελετών και της Τριάδας του Χριστιανικού μαγικού κύκλου...
"

Η Χριστιανική Εκκλησία συσχετίζει τον Παγανισμό και την Παραδοσιακή μαγεία με την Μαύρη μαγεία.

- Παραδοσιακή Μαγεία: Τοπικές παραδόσεις της Παραδοσιακής Μαγείας απευθύνονται στα ξόρκια για θεραπεία, τύχη, προστασία κ.ο.κ. Η Παραδοσιακή Μαγεία εμπλέκει και άλλες μορφές Μαγείας, και πολύ συχνά με θρησκευτικά στοιχεία. Παραδοσιακές μαγικές συνταγές και γιατρειές παραδίδονται στις επόμενες γενιές με την καταγραφής τους σε μικρά βιβλιαράκια.

- Πρακτική Μαγεία: Είναι ο ορισμός για τις εφαρμοσμένες μαγικές και ψυχικές τέχνες, όπως είναι η Μαντεία και η Προφητεία, Αστρικά Ταξίδια, Θεραπεία, Προμηνύματα και Ξόρκια. Η Πρακτική Μαγεία χρησιμοποιεί πολλές τεχνικές από άλλες μορφές Μαγείας.

- Συμπαθητική Μαγεία: Η Συμπαθητική Μαγεία έχει εξασκηθεί από απόσταση μέσω συσχετισμών που εγκαθιδρύουν μια σύνδεση για την ροή της δύναμης. Ένα από τα πιο γνωστά Συμπαθητικά μαγικά εργαλεία είναι το Κουκλάκι, ένα εικονικό υποκατάστατο του πραγματικού ανθρώπου. Η σύνδεση γίνεται πιο ισχυρή με την τοποθέτηση πάνω στο Κουκλάκι φωτογραφίες, τρίχες και άλλα προσωπικά αντικείμενα. Οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθιερωθεί μια συμπαθητική σύνδεση. Τα πιο ιδανικά θεωρούνται αυτά που προέρχονται από το σώμα όπως τα νύχια και τα μαλλιά. Επίσης και τα προσωπικά αντικείμενα που κράτησε κάποιος μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Οι Αυστραλοί Αβοριγίνες αιχμηρά πετραδάκια και γυαλάκια στα αποτυπώματα των ποδιών του εχθρού σαν συμπαθητική μαγεία για να τον εξασθενήσουν και να τον καταστρέψουν. Αν κάποιος μέλος οικογένειας έχει ένα όνειρο καταστροφής, ένα κουκλάκι από στάχυ κατασκευάζεται σαν υποκατάστατο για το πρόβλημα. Στην συνέχεια τρώνε και καπνίζουν ταμπάκο και ζητούν ευλογίες από τις θεότητες/δυνάμεις. Κάνουν επίθεση στο κουκλάκι, μέχρι να το κάνουν κομμάτια τα οποία στη συνέχεια καίγονται.

- Σύνθετη Μαγεία: Η Συνθετική Μαγεία δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πέρα από το ότι συνδυάζει διάφορες θρησκευτικές επιρροές, όπως για παράδειγμα, τα Χριστιανικά και τα Εβραϊκά στοιχεία. Σε αρκετά Γριμόρια μπορεί κάποιος να συναντήσει την Συνθετική Μαγεία. Η Πρακτική μαγεία που βασίζεται στην Δυτική Καμπάλα, είναι και αυτό ένα είδος Συνθετικής Μαγείας.

- Τελετουργική Μαγεία:Είναι γνωστή και ως Υψηλή Μαγεία. Είναι Δυτικός μυστικισμός αυτοπειθαρχίας, ο οποίος είναι μέρος του “Μέγιστου Έργου”, πνευματική φώτιση και αυτό-επιδεξιότητα, και στην μέγιστη αίσθηση, ένωση με το Θείο. Μέσα από μαγικές τελετές, οι μυημένοι αναζητούν την εξαγνίσουν τον εαυτό τους σαν διάμεσα για το θείο Φως, αφιερωμένοι στην υπηρεσία του θείου και της ανθρωπότητας. Ο Ισραήλ Ρεγκαρντί στο βιβλίο “Το Δέντρο της Ζωής”, περιγράφει τη Τελετουργική Μαγεία ως “Πνευματική Επιστήμη. Ένα τεχνικό σύστημα εκπαίδευσης το οποίο έχει θειο σκοπό, παρά έναν κοινό γήινο”.  Το είδος μαγείας αυτό απαιτεί μεγάλη πειθαρχία. Ο μυημένος θα πρέπει να γίνει πολύ ικανός στον διαλογισμό, τη συγκέντρωση και τον οραματισμό καθώς και στην ικανότητα να συγκεντρώνει τη σκέψη, την επιθυμία και την φαντασία. Άλλες απαραίτητες ικανότητες που χρειάζεται να κατέχει είναι επιδεξιότητα στις τελετές, με την κατάλληλη χρήση των Εργαλείων, συμβόλων, σίτζιλ κ.ο.κ. καθώς και επιδεξιότητα σε τουλάχιστον μια μορφή Πρακτικής Μαγείας. Θα πρέπει να αναπτύξει ένα εσωτερικό πεδίο επαφής με τους θεούς, τους αγγέλους και τις οντότητες και να μάθει πώς να εισέρχεται και κινείται μέσα στο Αστρικό Πεδίο.

Με την εκτέλεση τελετών από μόνο του δεν εξασφαλίζει και την επιτυχία σε κανένα είδος μαγείας. Πάνω σε αυτό, ο Φράνσις Μπέρετ στον “Μάγο” αναφέρει “[…] ο λόγος που οι Εξορκισμοί, τα φυλαχτά, οι επωδές κ.ο.κ. μερικές φορές αποτυγχάνουν από το επιθυμητό αποτέλεσμα τους, είναι επειδή το πεζό μυαλό ή πνεύμα του εξορκιστή καθιστά τις λέξεις μηδαμινές ή αναποτελεσματικές”. Η Τελετουργική Μαγεία εξασκείται σε ομάδες,  αλλά με κλειστή συμμετοχή, μπορεί όμως να γίνει εξάσκηση και από μοναχικούς με την βοήθεια κάποιου Μέντορα. Οι περισσότεροι ακόλουθοι της Δυτικής Τελετουργικής Μαγείας εξασκούν την παράδοση της Ερμητικής Τάξης της Χρυσής Αυγής.

- Υπερβατική Μαγεία: Πιο πάνω αναφερθήκαμε στο ότι ο Έλιφας Λεβί θεωρούσε την Μαγεία ως επιστήμη. Ως Υπερβατική Μαγεία ορίζει την Τελετουργική Μαγεία, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο “[…] με το να την καταχραστείς θα την χάσεις, αλλά επίσης και με το να καταστρέψεις τον εαυτό σου[…]”. Από την άλλη ο Ουάιτ πιστεύει πως η Υπερβατική Μαγεία δεν είναι η αντίστοιχη της υπερβατικής φιλοσοφίας ούτε είναι και φιλοσοφικής φύσεως. Δεν περιλαμβάνει Μαύρη Μαγεία, ούτε έχει να κάνει με σκοτεινά πνεύματα για μοχθηρούς σκοπούς, πέρα από περιπτώσεις εξορκισμού. Οι Υπερβατικές τελετές είναι θείες και θρησκευτικές, με πνευματικούς και ηθικούς συμβούλους.

- Υψηλή Μαγεία: Είναι ένας ακόμα ορισμός για την Τελετουργική Μαγεία που στοχεύει στην φώτιση.

- Φυσική Μαγεία: Είναι η μαγεία που βασίζεται στην Φύση χρησιμοποιώντας βότανα, λίθους, κρυστάλλους, έλεγχο των Στοιχείων και την επιρροή των άστρων και των πλανητών. Η Φυσική Μαγεία αντλεί την δύναμη της από την φυσική κληρονομημένες μαγικές ιδιότητες των πραγμάτων. Σκόνες, πιόματα, φίλτρα, λάδια, όλα αυτά βασίζονται σε μαγικές συνταγές συνδυασμένες με ξόρκια, επωδές και φυλαχτά της  Παραδοσιακής Μαγείας.

-  Χαοτική Μαγεία:  Ένα σχετικά καινούριο είδος Μαγείας το οποίο αναπτύχθηκε στην δεκαετία του 1960. Μοιράζεται την μεγαλοπρέπεια και την επισημότητα της Τελετουργικής Μαγείας και την επίκληση στους Θεούς και τα Πνεύματα. “Πατέρας” της Χαοτικής Μαγείας θεωρείται ο Όστιν Οσμάν Σπέρ, λόγω της έμφασης που έδινε στον υποσυνείδητο  νου και το σύστημα του με τα Σίτζιλ.  Η Χαοτική Μαγεία δεν έχει να κάνει με την αταξία, όπως πολλοί το μπερδεύουν λόγω του ονόματος, αλλά έχει να κάνει με τη τάξη που υπάρχει πέρα από τη συνειδητή κατανόηση. Συνδυάζει στοιχεία από τον Ανατολικό Μυστικισμό και την Δυτική Τελετουργική Μαγεία. Ο μάγος επικαλείτο δύναμη από τα βάθη του υποσυνειδήτου του και όχι από εξωτερικές δυνάμεις. Τελετή γίνεται για επίκληση εικόνων από το υποσυνείδητο για να απελευθερωθεί μαγική δύναμη.

Υπάρχουν δυο βιβλία που αποτελούν οδηγούς για όσους θέλουν να μυηθούν στην Χαοτική Μαγεία και τα δύο τα έχει γράψει ο Πήτερ Κάρολ, ο οποίος ήταν και αρχηγός της ομάδας των “Μυημένων του Θανατερού” το 1977 (μια από τις αρχικές οργανώσεις της Χαοτικής Μαγείας). Το πρώτο λέγεται “Liber Null”. Το μισό βιβλίο είναι αφιερωμένο στις σκοτεινές τέχνες, μια “φυσική τάση των ανθρώπων”, όπως τις αποκαλούν. Διδάσκει τις μαγικές ικανότητες εκείνες που αποκτώνται μέσω τροποποιημένων καταστάσεων του συνειδητού, οι οποίες μαθαίνονται χωρίς συμβολικό σύστημα, παρά μόνο την πραγματικότητα την ίδια. Το δεύτερο βιβλίο του είναι το “Psychonaut” και απευθύνεται σε ομαδική μαγεία και σαμανική πρακτική. Ο συγγραφέας τους δηλώνει πως το χάος είναι η ζωτική δύναμη του σύμπαντος και δεν είναι ανθρωπο-καρδιακή. Έτσι ο μάγος δεν θα πρέπει να κινείται με την καρδιά στην αναζήτηση του να αντλήσει αυτή τη δύναμη. Θα πρέπει να εκτελέσει τερατώδη και αυθόρμητες πράξεις για να ξεπεράσει τα όρια του, διότι μόνο στον ακραίο βαθμό μπορεί το Κια (ψυχή) να ανακαλύψει τον εαυτό του.


_________________
Dinle kalp sesini

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Σαβ Ιουλ 21, 2018 4:24 pm